merede 2012.11.28. 18:20

Gyerek félbevágva

A válás vagy különköltözés magában lehet pokol, hát még ha a felek szülők, és rájönnek, hogy a szerelem gyümölcsét nem tudják megosztani úgy igazságosan, fifti-fifti alapon. Alkalomadtán van ilyenkor sárdobálás (és most azokról az esetekről beszélek, ami legtöbbször gyámhivatal elé kerül), vádaskodás, panasz dögivel. 

divorce.jpg

Tegyük fel, hogy már valamelyik szülő külön is költözött, elrendeztek mindent, és az egészről már bírósági ítélet is van. A különélő szülő szeretné tartani a kapcsolatot gyermekével, lévén az joga és kötelessége is egyben. A következő problémákkal szembesül leggyakrabban az időszakos vagy a folyamatos kapcsolattartások esetében: 

- A másik szülő egyáltalán nem hajlandó együttműködni, akasztja a kapcsolattartást, nem adja a gyereket, nem viszi időben, esetleg nem jön ki a ház/lakás ajtaján, leordítja az ajtón becsöngető vagy dörömbölő szülő fejét. (Amennyiben a kopogtató fél a szabályozott kapcsolattartás időpontjában, szabályosan megy a gyerekért, a fenti magatartások mindegyike kerülendő kellene, hogy legyen). 

- A gyermeket nevelő szülő a kapcsolattartás kezdete előtt húsz perccel jelzi, hogy a gyerek belázasodott. Az elmaradt kapcsolattartást persze nem engedi bepótolni, mert a gyerek a következő hétvégén is beteg lesz. (A kapcsolattarás pótlásának rendes menetéről is többet megtudhatsz a bejegyzés alján ajánlott kormányrendeletből).

- A kapcsolattartás megvalósul, de a gyerek ideges, ingerült, a szülő felé elutasító, "Nem vagy az anyám/apám!" -stílusú vagdalkozásából világosan ki lehet következtetni, hogy tele van tömve a feje. Itt meg kell jegyeznem, hogy a másik fél ellen való nevelés amellett, hogy igen ronda dolog, még illegális is. Az általam tapasztaltak szerint a gyerek kb. 12 éves koráig mindkét szülő felé megfelelni igyekszik, ily módon mindkettőnek azt mondja, amit az leginkább hallani akar. Ha a különélő szülő jön érte, otthon hisztizik, hogy nem akar menni. De mikor már ott van, és megkérdik, hogy érzi magát, csillogó szemekkel vágja rá, hogy remekül. Elvégre a válástól függetlenül az apja az apja marad, és az anyja sem változik. Attól sem, hogy Apu reggelente másik nővel jön ki a fürdőszobából. Nem tud, vagy csak nagy szenvedések árán tudna kiválasztani kettejük közül egyet, akit szabad szeretni.

Mikor valamelyik fél sérelmei túlbillennek a toleranciacsíkon, rendszerint - és a fentiek alapján olykor joggal - fordulnak a gyámhivatal felé, hogy az csináljon valamit. Ebben az esetben jogerős bírósági ítélet által szabályozott kapcsolattartást két évig nem tudunk módosítani.

Van azonban lehetőség a kapcsolattartás végrehajtása iránti kérelemnek, melynek lényege, hogy a bíróság által megállapított kapcsolattartást hajtatja végre a gyámhivatal a szülőkkel. Végrehajtást az ellen a szülő ellen is lehet kérni, aki kapcsolattartási jogának/kötelezettségének nem tesz eleget, tehát nem látogatja gyermekét.

A kapcsolattartási ügyek szabályairól többek között itt is olvashatsz: 149/1997 (IX. 10.) Korm. rendelet 27-33. §

A bejegyzés trackback címe:

https://gyamhivatal.blog.hu/api/trackback/id/tr724930837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása