A héten egyik nap a közeli otthon lakói tértek be hozzánk az ügyfélfogadási időben. Az egyikükkel szemben gondnokság alá helyezési pert készültem indítani, ugyanis belátási képessége tartósan, teljes mértékben hiányzik, az ápolását végző otthon pszichiáter szakorvosa szerint kizáró gondnokság alá helyezése javasolt.

Ilyen esetben megkísérlem felvilágosítani, mi fog vele történni, miért kell majd bemenni a bíróságra, és ha az ápolását végző otthonban megjelenne a gondnoka, véletlenül se aggódjon, vagy kiáltson segítségért. Szinte kivétel nélkül ellenkezést váltok ki bennük, így a dolog 'segítség' oldalát szoktam hangsúlyozni. Segítség az ügyintézésben, segítség a pénzbeosztásban. És ez utóbbival nincsenek leginkábbb kibékülve. Valamelyest enyhít a dolgon, ha a családban van egy olyan hozzátartozó, aki hajlandó elvállalni ezt a tisztséget, de egyre inkább próbálnak a családtagok is megszabadulni a plusz feladattól. 

A szemben ülő a jogszabályismertetésből most is annyit értett csupán, hogy galád módon a nyakába készülök akasztani valakit, aki majd nem hagyja, hogy a kinti kocsmában eladja a házát a féláron, és a családi pótlékot/rokkantnyugdíjat az első nap elköltse cigire kávéra és rágógumira (általában ezek ott a legkeresettebb fogyóeszközök). Ki hallott még ilyet - rezignált felkiáltással ugrott egy nagyot az asztaltól, és zavartan körözni kezdett az irodában. Miután a tőlem telhető legkedvesebb hangon csitítom, visszaül az asztalhoz, és máris rátérhetünk arra, ki tartja vele a kapcsolatot a családból, és kit szeretne gondnokául. Itt észrevette, hogy ő voltaképp az egész eljárás ellen tiltakozott, ezért újrakezdte a reménytelen körözést. Küzdelmes 40 perc múlva a végére értünk. Még mindig nem akart gondnokot, de legalább kiderült, hogy nincs hozzátartozó. Vagyis van, de félévente jönnek látogatni a vidéki otthonban elhelyezett fiút. Apa, anya, tesó, karácsonyra küldenek lapot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyamhivatal.blog.hu/api/trackback/id/tr804954077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása